Na výletě pro vlaštovku

Pohádka o Bertovi a jeho kamarádech

Za devatero řekami, devatero horami a třemi úseky dálnic se nachází malé království, kterému vládne jelen Bert. Není to ale obyčejný jelen. Je to jelen rodu Wapiti a je to alfa samec, takže má velký mohutný chlupatý krk. S Bertem bydlí několik dalších jelenů Wapiti ženského pohlaví. Bertovi to nevadí. S čím už ale Bert měl problém, byl další samec v blízkosti – náš fotograf. Na toho Bert svým parožím nepříjemně dorážel přes plot.

Hned vedle Berta vládne svému zelenému panství bizon Šárka. Jak se sluší a patří na správnou panovnici, Šárka to s pohybem nijak nepřehání a nejčastěji ji uvidíte, jak se se vší noblesou a elegancí válí uprostřed svého území. O rozptýlení se jí starají vesele skotačící kozy, které se nezaleknou ani takových vetřelců jakým jsou lidští tvorové. A když má Šárka chuť na nějakou akčnější zábavu, tak jí stačí zaměřit pozornost na emu Bohouška, protože u něj si může být jistá, že se bude provokovat a hašteřit se svým bráchou.

Na českém poli můžete spatřit skákat zajíce a na českém dvorku králíky. Jelen Bert si však ve svém království potrpí na skákající exotiku, takže se nelekněte, až na vás přes plot bude vyskakovat klokan Skippy.

Pokud Vás během slunečného dne zahalí z ničeho nic stín, tak se nebojte, to si jen svoje křídla protahoval orel Max. Obědvá většinou jednou za tři až čtyři dny a takový oběd s orlem je parádní zážitek.

Svůj domov v Bertově království našla také srnka Růženka se svými sourozenci, kteří ztratili mámu i tátu. Aby srnky nikdo nepřehlédl, tak dostaly na krk krásný reflexní šátek.

Vstup do celého království hlídá liška Lupinka. Svým výrazným parfémem a rychlými hbitými pohyby dokáže vzbudit pozornost i respekt.

Pokud byste chtěli nahlédnout do Bertova království, tak se musíte vydat k vodní nádrži Lipno do obce Pernek. Bertovo království se jmenuje Mini ZOO Wapiti a je celoročně přístupné. My jsme v ZOO napočítali asi 33 druhů zvířat, což by u tak malého prostoru hádal jen málokdo.

O celou ZOO se stará rodina, která v ZOO přímo bydlí. Paní domácí je velmi milá dáma, která má na starost také obchůdek s výborným domácím občerstvením a velkým množstvím regionálních produktů.

V neposlední řadě stojí za zmínku, že areál ZOO nabízí také ubytování. Jedna z bytových jednotek je dokonce zařízena bezbariérově.

Délka trasy: 500m (60 min. prohlídka) 

Poloha: https://mapy.cz/s/rasudepule 

Povrch trasy: štěrkové parkoviště, dlažba kolem hlavní budovy, travnatý povrch mezi výběhy zvířat

Cena za parkoviště, vstupné: parkoviště zdarma, vstup do ZOO 50 Kč/dospělí, vstup do ZOO pro děti zdarma

Odkazy, které by se mohly hodit: